maandag 24 september 2012

Walnoot- vijgen brood.


Een tijdje geleden gezien bij Masterchef.
Dit walnoot- vijgen brood sprak me zo aan dat ik het wel moest maken!

Het officiele recept is in het engels dus ik heb het vertaald en aangepast omdat ik alleen tarwebloem voor dit brood heb gebruikt.

Walnoot- vijgen brood
4 personen, 3uur
Ingredienten
  • 500g terwebloem
  • 10g zout
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 335ml lauwwarm water
  • 75g walnoot
  • 75g (gedroogde) vijgen
  • Bereiding

    Verhit de oven op 250 graden. Doe de bloem en zout in een bak en mix het door elkaar, doe er dan de gist bij.
    Als laatste het water erbij en mix het met een hand tot het een deeg vormt.
    Plaats het deeg op de werkbank. 
    Om het deeg goed te kneden, duw je het weg met je ene hand en houdt je het tegen met je andere hand. Rol het op, draai 90 graden en zorg dat de naad boven zit. Herhaal deze handelingen 6 keer tot het deeg glad aanvoelt en het begint te scheuren.

    Dan moeten de walnoten en de vijgen er natuurlijk ook nog bij. Deze hak je eerst in stukjes.

    Om deze dan weer toe te voegen duw je het deeg weg met je ene hand en houdt je het tegen met je andere hand. Als het deeg zo gestrecht is gooi je de walnoten en vijgen erop. Rol het deeg dan weer op en herhaal de handelingen van de vorige stap nog 3 keer.

    Nu moet je het deeg laten rusten.
    Strooi wat bloem op het werkblad en leg hier je deeg op. Plaats daaroverheen een grote plastic/glazen bak, als een soort kas. Dit ongeveer 1 uur.

    Om de 20 minuten (dus 3 keer in het uur) haal je het deeg eronder vandaan en kneed je het zoals in voorgaande stappen zodat het deeg lucht vrijlaat en een glutennetwerk kan vormen.

    Het deeg moet nu gevormd worden voor de laatste rijs. Kneed het zoals hierboven zo'n 3 keer goed door en maak er een mooie bol van met de naad naar beneden.

    Bebloem een snijplank en leg daar je, je deeg op en bedek het met een plastic zak. Zorg dat deze goed 'dicht' is. Leg het zo 1,5 uur weg. Het deeg verdubbelt in formaat.

    Bebloem de bakplaat in de oven en snijd met een scherp met 4 sneeen in het deeg van zo'n 0,5 cm diep.


    Verplaats voorzichtig het brood op de bakplaat en sluit de ovendeur snel.
    Gooi 3 ijsklontjes op de bodem van de oven zodat dit stoom vormt. Dit zorgt uiteindelijk voor een knapperige korst.
    Zet de oven terug op 200 graden en bak het brood ongeveer 25 min.
    Na die 25 minuten zet je de oven nog 5 a 10 met een pollepel open zodat het brood kan opdrogen.

    Heerlijk met verschillende kazen en wijn.

    bron: http://bit.ly/JU61FR

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten